Vikingeskjold

Ok, så computere, vikinger og andet sjov har måske ikke så meget med hinanden at gøre, men når man læser op på historien omkring Skandinavien, så er det svært ikke at blive fascineret. Denne side vil handle om mit byggeprojekt: At lave en replica af et vikingeskjold.

vikingshield_b1

Der er i hele Skandinavien kun blevet fundet nogenlunde intakte skjolde ved fire udgravninger, og ved den ene udgravning regner man med at det var skjolde til ceremoni, frem for skjolde til krig. Det betyder at man langtfra er sikker på, hvordan skjoldene var bygget og så ud, men rekonstruktioner har været med til at give en mere generel idé.

Jeg bliver ikke indenfor hvad vikingerne havde mulighed for, da vikingerne jo blandt andet var kendte for at være meget pragmatiske. Derfor mener jeg ikke, at det er i vikingernes bedste ånd at være begrænset til deres muligheder og redskaber. Grunden til at det lige er et skjold fra vikingetiden, og ikke nogle af de mange andre ting man har fundet, som jeg vil lave, er alene skjoldets status som ikon. Hvor fedt bliver det ikke, at have en fungerende replica af et vikingeskjold hængende på væggen, i stedet for endnu en billig kopi af et kedeligt maleri?

Baggrund

I forbindelse med de tre førnævnte udgravninger, har man fundet indikationer for at skjolde på vikingetiden var en personlig sag. Størrelse, vægt, armering og udsmykning varierer ved alle tre fund, og modsat fx sværene, så havde skjoldene tilsyneladende ikke navne, hvilket kan indikere, at det enkelte skjold ikke havde en særlig høj værdi for ejeren.

  • De fundne skjolde har en diameter imellem 60 og 105 centimeter, hvilket passer godt med at skjoldet beskytter fra knæene, og op til halsen. Da jeg er lidt over 180 centimeter høj, betyder det at jeg har valgt en diameter på 90 centimeter til skjoldet.
  • Plankerne til de fundene skjolde var cirka ½ tomme tykke, altså omkring 13,5 millimeter, og et af skjoldene var en smule konkavt, hvilket vil sige at det var tykkere ved midten, end ved kanten. De bedste planker jeg kunne finde, er 18 millimeter tykke, hvilket betyder, at jeg måske skal høvle dem tyndere for at holde vægten nede.
  • Det ene af de fundene skjolds kant, var med stor sandsynlighed beklædt med læder, imens at et andet skjolds forside muligvis var beklædt med tyktvævet hør. Jeg agter at bruge begge dele, da jeg tror at det har tjent som simpel og billig armering.
  • Analyser af jorden umiddelbart omkring et af skjoldene, og af skjoldets træ i sig selv, tyder på at det var lakeret bagpå, malet hvidt foran og med blå skrift eller tegn ovenpå det hvide foran. Jeg regner med at dekorere skjoldet på lignende vis.
  • Dertil havde alle skjoldene en eller anden form for metal-anordning, til at dække det hul i midten hvor man holder fast i skjoldet. Hvordan jeg skal lave den, er jeg ikke kommet frem til endnu.
  • Man har også fundet læderremme omkring skjoldene, men man ved ikke med sikkerhed hvordan de har været brugt. Med en vis sandsynlighed har der været en læderrem i skjoldets fulde bredde, så det kunne bæres på ryggen. Dette understøttes af de Islandske sagaer, og udover bæreremmen, regner jeg også med at lave en rem, der kan støtte armen som på billedet oppe over.

 

Bygningen af skjoldet

Ethvert byggeprojekt starter med en plan, og min ser sådan her ud:

Byggeplan

Hvert tern på papiret svarer til 5 centimeter i virkeligheden, numrene 1-6 er plankenumre og centimeter-målene på højre side af tegningen er den maksimale længde af planken. Hullet i midten bliver 15 centimeter i diameter, og det der kører over hullet, fra top til bund, er både skjoldets håndtag og plankernes støtte. Stregerne imellem plankerne er metalstykker, som jeg regner med vil holde plankerne ordentligt sammen. Desuden regner jeg også med at lime plankerne sammen.

Byggeplanen kunne overraskende nok følges til at samle skjoldet uden ændringer. Jeg brugte almindelige søm som metalstykker, ved ganske enkelt at hamre dem halvvejs ned i planken, og så klippe hovedet af dem med en saks til formålet. Dertil brugte jeg almindelig trælim imellem brædderne, og efter nogle dages hærdetid kunne skjoldets kant måles af:

Til at skære skjoldets kant og inderhul brugte jeg en stiksav, og de steder hvor det ikke blev pænt, har jeg slebet lidt ekstra.

 

Dette er status pr. 25/07 2012, siden vil blive opdateret efterhånden som arbejdet skrider frem.

Comments are closed for this post